PLATİN ÜYELER

GOLD ÜYELER

SİLVER ÜYELER

Türkiye’ye özel algoritma var mı?

Sosyal medya düzenlemesi kapsamında dezenformasyonla mücadele çalışmaları AK Parti koordinasyonunda sürerken Google’dan da bir tavsiye geldi.

Google, dezenformasyonla mücadele için üç çalışmasını da Meclis Dijital Mecralar Komisyonuna iletti. Bunlar, “Sıralama sistemimizde kaliteyi esas almak”, “Kötü amaçlı aktörleri etkisiz hale getirmek” ve “Kullanıcılara daha fazla bağlantı sunmak” şeklinde sıralandı.

Google temsilcileri, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda milletvekillerinin kendilerine yönelttikleri soruların bir kısmına yazılı yanıt verdi.

Dezenformasyon ve yalan haberlere dair Türkiye’ye yönelik özel bir algoritma kullanılıp kullanılmadığına dair sorulara da yanıt verildi. Muhalif kanallar ve haber sitelerinin ilk sıralara konulduğu yönündeki iddialara karşılık Google yetkilileri, “Türkiye ’ye özel bir algoritmamız yok. Sıralama algoritmalarımız, her bir içeriğin uzmanlığını, yetkinliğini ve güvenilirliğini gösteren sinyalleri tarar. Google ’ın arama hizmeti için temel yol gösterici ilke, kullanıcılara sorgularına cevaben mümkün olan en ilgili ve yararlı sonuçları sunmaktır.” açıklaması yaptı.

Arama sonuçlarında belirli bir internet sitesini diğerinden üstün tutmak için hiçbir nedenlerinin olmadığını kaydeden Google yetklileri, “Sistemlerimiz bir sayfa içeriğinin bakış açısı veya siyasi eğilimi gibi öznel kavramları analiz etmek için, videoları ya da kanalları belirli siyasi görüşlere göre filtreleyecek veya sıralamalarını düşürecek şekilde tasarlanmamıştır” değerlendirmesi de yaptı.

sizlere turkpartnerim.net farkıyla sunulmuştur

algoritmaözelTürkiye
Comments (0)
Add Comment